pripremite-se-za-sve-vremenske-uvjete

Nadopuna zakona o zimskoj opremi

Datum: 15.1.2016.

Do sada je zimska oprema u Hrvatskoj bila obavezna kad su ceste bile pokrivene snijegom ili kad je na poledica, ali nije bila vezana za određene datume. Nadopuna zakona o zimskoj opremi stupila je na snagu 14. studenog 2013.

Članak 1.

Ovom Odlukom određuje se obvezna uporaba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj i to u razdoblju od 15. 11. tekuće godine do 15. 4. iduće godine.

Članak 2.

Zimske dionice:  U zimske dionice spadaju autocesta A1 od Zagreba do Maslenice, čitave dužine autoceste A2, A3, A4, A5 i A6. Ukupno je to 839,2 km autocesta. 

Pod zimske dionice ne spadaju dijelovi autoceste u Dalmaciji i Istarski ipsilon.

Članak 3.

Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Članak 4.

Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,50 tona, sukladno posebnom propisu, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Članak 5.

Upravitelji javnih cesta obvezni su za javne ceste iz članka 2. ove Odluke kojim upravljaju, putem medija obavijestiti javnost o obveznoj uporabi zimske opreme.

Članak 6.

Karta zimskih dionica javnih cesta u Republici Hrvatskoj na kojima je obvezna uporaba zimske opreme u razdoblju od 15. 11. tekuće godine do 15. 4. iduće godine, nalazi se u Prilogu 1. koji čini sastavni dio ove Odluke.

Članak 7.

Nadzor nad odvijanjem prometa motornih vozila po ovoj Odluci provodit će Ministarstvo unutarnjih poslova u skladu s propisima iz svog djelokruga.

Članak 8.

Ova Odluka stupa na snagu i primjenjuje se danom objave u »Narodnim novinama«.

Propisana kazna za vozače koji nemaju zimsku opremu je 700 kn.

Zimske dionice autocesta sa obaveznom zimskom opremom:

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/dodatni/429571.pdf

RADNO VRIJEME

  • PONEDELJAK-PETAK: 08.00 - 17.00
  • SUBOTA: 08.00 - 13.00
  • NEDELJOM I PRAZNICIMA NE RADIMO.

KONTAKT

O NAMA

Vulkanizer Bračun posluje od 1975. godine na adresi Dragutina Golika 131, Zagreb. Zapošljavamo deset djelatnika, a osim vulkanizerskog posla uvoznici smo i distributeri poznatih svjetskih proizvođača guma Bridgestone, Firestone i Dayton.